Geen gedonder! Over veiligheid, beveiliging en toezicht op school
Als conciërge / toezichthouder heb je bij de uitvoering van beleid op het gebied van veiligheid en beveiliging een belangrijke rol. Je bent de ogen en oren op de werkvloer en je signaleert als eerste mogelijke knelpunten, misstanden en gevaarlijke situaties. Bij veel noodsituaties, incidenten en conflicten word je als eerste aangesproken en moet je in staat zijn om ter plekke op te treden tegen ongewenste situaties en gedrag. Bij deze cursus gaan we uitgebreid in op de aspecten van sociale veiligheid, beveiliging en criminaliteitspreventie waarbij het dienstverlenend karakter en gastvrijheid hoog in het vaandel staan.
Doelgroep
Facilitaire en ondersteunende medewerkers (conciërges en toezichthouders).
Doelstelling
- Je leert om effectiever en professioneler te functioneren op het gebied van veiligheid, toezicht en beveiliging binnen de school.
- Je vergroot je kennis (basis wet- en regelgeving) en praktische vaardigheden op het gebied van beveiliging (treffen van maatregelen, toepassen veiligheidsprocedures en ingrijpen bij onveilige situaties).
- Je leert om op een positieve manier te handelen en communiceren bij weerstandssituaties, asociaal en agressief gedrag.
- Je leert hoe je moet handelen en optreden bij incidenten en calamiteiten.
- Je leert om gezamenlijk geformuleerde normen en waarden (huis- en gedragsregels) en het realiseren van eenduidigheid in aanpak op schoolniveau te handhaven.
Werkwijze
In deze praktijkgerichte cursus krijg je inzicht in alle aspecten van schoolveiligheid en het vergroten van handelingsvaardigheden bij asociaal gedrag en agressie, (groeps)geweld, vandalisme, criminaliteit en (gebouw)calamiteiten. We maken gebruik van instructie en groepsdiscussies en we werken de theorie concreet uit aan de hand van casesituaties. Het leren van elkaar, het geven van onderlinge adviezen en groepsgericht bedenken van oplossingen staan hierbij centraal. Tijdens één dagdeel bootsen we met behulp van een co-trainer situaties na die in de dagelijkse praktijk kunnen voorkomen. Denk hierbij aan het aanspreken van leerlingen op gedrag, ruzie met / tussen leerlingen of boosheid bij ouders. We oefenen actief met communicatietechnieken. Ook kun je zelf cases inbrengen. Voorafgaand aan de cursus ontvang je een intakeformulier waarop je de individuele leerdoelen kunt aangeven.
Uitvoering
De cursus wordt verzorgd door docenten van FIAC Opleidingen en Trainingen. FIAC verzorgt reeds vele jaren cursussen en trainingen voor conciërges en ondersteunend personeel die in het onderwijs werkzaam zijn.
Certificering
Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat.