Ouderverstoting: een groter probleem dan we denken (lezing)

Word jij ook wel eens geconfronteerd met kinderen die heel stellig aangeven dat ze niets met één van hun ouders te maken willen hebben, terwijl zij eerst een goede relatie met deze ouder hadden? 

 

Bij dit soort situaties kan er sprake zijn van ouderverstoting. Bij ouderverstoting neemt het kind uit angst en loyaliteit het onrealistische negatieve beeld dat de ene (vaak verzorgende) ouder van de andere ouder heeft, over. Het kind gaat dat beeld uiteindelijk ervaren alsof dat beeld van hemzelf is. Als gevolg daarvan wijst het kind deze ouder (en zijn familie) af en wordt over-loyaal naar de beïnvloedende ouder. De beïnvloedende ouder ziet het kind als perfect. Zo ontstaat bij het kind het beeld van een goede en een slechte ouder, wat zeer schadelijke invloed heeft op de verdere ontwikkeling van het kind. 

 

Ouderverstoting leidt bij het kind en de verstoten ouder tot levenslange psychische wonden die ook in de volgende generaties sporen achterlaten. Uiteindelijk kent het proces alleen slachtoffers. De onderlinge psychische dynamieken die tot deze gezinssituatie lijden zijn, mede door de onderlinge beïnvloeding, complex. De onderliggende psychische dynamieken worden meestal niet opgemerkt, waardoor het gedrag van de betrokken gezinsleden verkeerd wordt geïnterpreteerd. 

Doelgroep

Docenten, mentoren, zorgcoördinatoren en medewerkers die in contact staan met leerlingen. 

 

Doelstelling

Tijdens de lezing krijg je duidelijkheid over wat zich in de persoonlijkheidsstructuur van de ouder afspeelt waardoor de ouder op een gegeven moment overgaat tot het opzetten van het kind tegen de andere ouder. Na het volgen van deze lezing ben je beter in staat om de signalen van ouderverstoting en de onderliggende problematiek te begrijpen en weet je wat de te zetten stappen zijn. 

 

Inhoud

Tijdens deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is ouderverstoting?
  • Welke stadia zijn er?
  • Wat zijn de kenmerken van ouderverstoting?
  • Wat is de dynamiek binnen het gezin?
  • Wat is coalitievorming?
  • Hoe komt ouderverstoting tot stand en waarom?
  • Welke stappen moeten er genomen worden wanneer er sprake is van ouderverstoting? 


Uitvoering

De uitvoering van deze lezing is in handen van Marina Boonman - van der Kroon. Marina is in 2003 directeur van Academie voor integratieve psychotherapie Vesta. Daarnaast is zij werkzaam als docent psychologie, psychotherapie, psychopathologie en neurologie en werkt ze als supervisor en therapaut. 


Certificering
Na afloop van deze lezing ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. Voor deelnemers die eveneens SKJ geregistreerd zijn of een praktijk houden binnen de completere zorg, is deze lezing geaccrediteerd. Ben je Jeugd- en Gezinsprofessional en wil je een SKJ certificaat ontvangen? Geef dit dan per mail door aan Francis Toonen (f.toonen@vocampus.nl). 

 

 

 

 

Bezig met laden

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025