Toetsexpert: word opgeleid tot gecertificeerd toetsexpert

Wil jij op strategisch niveau voor een langere tijd invulling en sturing geven aan het toetsbeleid, de toetsontwikkeling, PTO en PTA's (toetsprogramma's) en de toetskwaliteit borgen? Ben of word je key-user op het gebied van toetsing en examinering op je school en vraagbaak voor vraagstukken van collega-scholen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

 

Toetskwaliteit begint met een duidelijke visie op leren en toetsen. Deze visie bepaalt hoe wordt toegewerkt naar de beoogde leerresultaten en hoe deze worden getoetst. Het toetsbeleid vormt de basis voor een samenhangend toetsprogramma en voor de afzonderlijke toetsen die hier deel van uitmaken. 

 

De opleiding richt zich op verschillende onderwerpen en abstractieniveaus. We gaan in op het toetsbeleid en de uitvoering daarvan, maar ook op het toetsprogramma, op de toetscyclus, op het ontwikkelen en statistisch analyseren van toetsen en op het borgen van de kwaliteit. Aan de hand van individuele opdrachten en voorbeelden uit de praktijk behandelen we casussen die voor jou relevant zijn. Voor elke trainingssessie geldt dat we deze zo praktisch mogelijk vormgeven. Dit doen we bijvoorbeeld door de deelnemers (huiswerk)opdrachten te laten uitvoeren met hun eigen toetsmaterialen en door hun eigen situaties steeds centraal te stellen. 

 

Doelgroep

Docenten, leden van toetscommissies en examencommissies, examinatoren, vraag- en examenconstructeurs die al de nodige basisvaardigheden hebben op het gebied van constructie, beoordelen en analyseren van toetsen. 

 

Doelstelling

Je wordt opgeleid tot gecertificeerd toetsexpert waarbij je als aanspreekpunt gaat fungeren op het gebied van toetsing en examinering binnen je schoollocatie. 

 

Werkwijze

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Toetsbeleid in het voortgezet onderwijs.

2. Formatief en summatief evalueren in een toetsprogramma.

3. Ontwikkelen en beoordelen van schoolexamens en andere toetsen.

4. Kwaliteitszorg van schoolexamens en andere toetsen. 

 

Om je te laten certificeren stel je een portfolio samen, waarmee je aantoont dat je over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt. Het portfolio bestaat uit drie opdrachten. Bij opdracht 1 en 2 kies je één van de opdrachtvarianten. 

 

1. Vraagstuk rond het toetsbeleid of toetsprogramma

  • Analyse of
  • Ontwerp of
  • Implementatie


2. Ondersteuning en begeleiding van collega's in het toetsproces

  • Scholing of begeleiding verzorgen met betrekking tot toetsing of
  • Begeleiden van een vakgroep/collega's bij het herontwerp van een toets


3. Persoonlijk Ontwikkelplan

 

De tijdsinvestering voor het samenstellen van het portfolio is afhankelijk van de mate waarin je al werkzaamheden verricht op toetsingsbeleid. Gemiddeld genomen is 80 tot 100 uur voor het samenstellen van het portfolio een reëel uitgangspunt. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met je eigen materiaal (toetsbeleid, PTA, toetsmatrijs, toetsen en beoordelingsformulieren). Gebruik van een eigen laptop is handig, maar niet verplicht. 

 

Certificering

Na afloop van het certificeringstraject ontvang je een certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar. Hiervoor moet je het portfolio tijdig inleveren. Ook moet je portfolio als voldoende beoordeeld worden. Bij een beoordeling met de uitslag 'onvoldoende' biedt Teelen je één herkansingsmogelijkheid. Bij de herkansing mag het portfolio tot zes maanden na de eerste beoordeling worden verbeterd en opnieuw worden ingeleverd. De kosten voor herkansing worden niet door de Werkplaats vergoed. Hierover dien je een afspraak met je school te maken. 

 

Uitvoering

De uitvoering is in handen van Jaap Brunnekreef, trainer en adviseur op het gebied van onderwijs, toetsing en examinering van Teelen.

Bezig met laden

" Een leerzame cursus die veel aspecten rondom het toetsbeleid belicht. "

" Inspirerend, verhelderend en direct toepasbaar in de praktijk "

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025