Geschikt leiderschap

Je speelt met de gedachte om op korte of langere termijn door te groeien naar een leidinggevende functie, maar je hebt daarbij nog wel enige aarzeling. Je weet immers niet precies wat zo'n functie inhoudt, wat je ervoor moet kennen en kunnen en of je het wel echt wil. De cursus 'geschikt leiderschap' helpt je bij deze vragen een stap verder. We laten je zien en ervaren waar een leidinggevende zich inhoudelijk mee bezig houdt en leren je ook wat het grote belang is van de wijze waarop jij als persoon uitvoering geeft aan leiderschap. 

De cursus ‘geschikt leiderschap’ is ontwikkeld door Karel de Waal (oud-rector van het Citadel College) en Bram Verweij (oud-afdelingsleider en interim-schoolleider) en wordt voor het zesde jaar aangeboden en is inmiddels door ruim 80 medewerkers van voCampus gevolgd.

 

Inleiding

Het onderwijs is aan het veranderen. Trends en ontwikkelingen in de samenleving en in het onderwijs die nu al spelen en de komende jaren zeker nog zullen doorzetten, hebben invloed op onderwijsinhoud, de wijze waarop onderwijs wordt gegeven en zeer zeker ook op de wijze waarop leidinggevenden hun werk doen. Tijdens deze cursus staan we uitgebreid stil bij genoemde trends en de manier waarop je daar als leidinggevende op een eigentijdse en adequate wijze op kunt aansluiten. 

 

Doelgroep

Medewerkers met de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie en/of die dit willen onderzoeken.

 

Doelstelling

Aan het einde van de cursus ben je in staat om te bepalen of leidinggeven in het onderwijs echt iets voor jou is en kun je bewust een volgende stap zetten in je loopbaan. 

 

Werkwijze

We werken met elkaar vanuit de vierhoek trainers-cursist-medecursisten-leidinggevende van de cursist. De cursusleider neemt je op een enthousiaste en inspirerende wijze mee door een programma waarin hij zijn kennis en ervaring inzet om jullie een goed beeld te geven van een leidinggevende functie binnen het onderwijs in de 21e eeuw en wat dat voor jouw eventuele leiderschap betekent. Van iedere cursist vragen we actieve betrokkenheid bij het programma en de bijbehorende opdrachten. Deze actieve betrokkenheid vragen we ook van de cursisten onderling. Door elkaar te helpen en goed voor elkaar te zorgen, zal de opbrengst voor iedere deelnemer zeker hoger zijn. Daarnaast verwachten we van je dat je je leidinggevende binnen de school voorafgaand aan, tijdens en na de cursus betrekt bij de vraag in hoeverre je geschikt bent voor een leidinggevende functie binnen het onderwijs. We helpen je bij het formuleren van vragen en onderwerpen om te bespreken. 

 

De cursus bestaat uit twee delen:

  • Het eerste gedeelte (1e dag) gaat over het vakwerk van de leidinggevende. De cursusleider zet met zijn cursisten op een rijtje wat het werkgebied is van een leidinggevende, hoe dit werkgebied mede wordt bepaald door maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen en over welke kennis en vaardigheden je dient te beschikken om dit werk inhoudelijk vorm te kunnen geven. 
  • Het tweede gedeelte (2e dag) gaat over het mensenwerk van de leidinggevende. In dit deel staat de eigen persoonlijkheid van de deelnemer centraal. De cursusleider onderzoekt samen met de cursisten hun eigen identiteit, het persoonlijk verlangen, de eigen visie en de taal en het gedrag die nodig zijn als leidinggevende in het huidige onderwijs. 

Uitvoering

De training wordt verzorgd door Bram Verweij, oud-afdelingsleider en interim-schoolleider.

 

Certificering

Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. 

 

Kosten

Aan deze training zijn voor jou geen kosten verbonden. Na jouw aanmelding regelen we een opleider, de trainingsruimte, trainingsmateriaal, catering, etc. We rekenen daarom ook op je aanwezigheid bij alle bijeenkomsten. 

Bezig met laden

" Je komt tijdens deze cursus achter of leiderschap iets is wat bij je past. "

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025