Coachend leiderschap (leiderschapsprogramma)
Door voCcampus wordt in de Werkplaats een Leiderschapsprogramma aangeboden; een leergang voor zgn. high potentials op het gebied van leidinggevende functies op middenkaderniveau. Binnen dat ‘Leiderschapsprogramma’ is een onderdeel voor ‘coaching’ c.q. coachend leiderschap gereserveerd.
Coachend Leiderschap is een gestructureerd en doelgerichte activiteit, waarbij de schoolleider (SL) op interactieve wijze zijn team aanzet tot effectief gedrag gericht op het realiseren van de doelstellingen van de organisatie c.q. de school door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. De schoolleider (coach) en het team (gecoachten) nemen ieder hun eigen verantwoordelijkheid voor het proces. Coachend Leiderschap onderscheidt zich van individuele coaching.
Jouw rol als coachend leider
Uit diverse metastudies blijkt dat coaching een effectieve manier is om prestaties van het team c.q. medewerkers te verbeteren. Het brengt inzicht in het functioneren van het team en de individuele leden van dat team. Daarmee vergroot coaching de effectiviteit van het team en de individuele professionals binnen dat team. In deze training (workshops) krijg je verschillende sessies methodische en theoretische verdieping aangereikt en leer je over de verschillende rollen met betrekking tot coachend leiderschap. Wat is jouw rol als coachend schoolleider en wat betekent het om gecoacht te worden. Je bewustwording van teamcoaching neemt toe ook binnen jouw team. Tevens reflecteer je op jouw impliciete en expliciete opvattingen over (coachend) leiderschap.
Doelstelling
Je leert je eigen unieke toegevoegde waarde als leidinggevende kennen in je rol als coachend schoolleider, je leert over de verschillende rollen van de coachend schoolleider en je vergroot je kans om effectief als professional je rol als coach en leidinggevende uit te voeren. Je bent je daarnaast meer bewust van de impact van teamcoaching. Je hebt daarnaast oog voor de andere facetten van leiderschap.
Uitvoering
De uitvoering is in handen van Martin Hulsen, oud-rector van het Ludgercollege/Metzo College in Doetinchem en gecertificeerd managementcoach VO Academie en coach practitioner en Theo Verhoeven, conrector SSgN en gecertificeerd managementcoach VO Academie en coach practitioner.
Tijd
Binnen het tijdbestek van 4 dagdelen (verspreid over 1x middag, 1x dag, 1x ochtend) staan we stil bij leiderschap in algemene zin waarna we het accent leggen op coachend leiderschap.
Gekozen invalshoek
Vanuit een brede blik op aspecten van leiderschap zoomen we in op één aspect, het coachend leiderschap. Het aangeboden programma bestaat uit vier onderdelen, waarbij bij elk deel theorie afgewisseld wordt met praktische werkvormen en persoonlijke reflectie. Bij elk onderdeel zijn er meerdere (theoretische) modellen mogelijk. Wij hebben daarin een keuze gemaakt, een keuze die ook anders had kunnen uitvallen, maar een keuze waar wij ons wel senang bij voelen. Elk dagdeel start met een check-in en eindigt met een check-out, technieken vanuit Deep Democracy. We maken gebruiken van elkaars ervaringen, opvattingen en overtuigingen en combineren die met enige theorie. We werken zo concreet mogelijk. We maken gebruik van verschillende modellen om naar teams te kijken. We werken vanuit de drie “V’s”: veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei te bevorderen, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Coach en gecoachte nemen ieder hun eigen verantwoordelijkheid voor het proces.
Doelgroep
Medewerkers met de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie op het niveau van afdelingsleider/ teamleider. Je bent voor deelname voorgedragen door de schoolleiding.
Certificering
Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat of bewijs van deelname.
Inschrijven
Inschrijven kan via Chantal Huf, hoofd Opleiden & Ontwikkeling / Programmaleider Werkplaats (interne huisacademie) door een mail te sturen naar c.huf@vocampus.nl.
22
okt
|
oktober 2025 3 bijeenkomsten Hertog Eduardplein 4 6663 AN Nijmegen
|