Vaksectie in haar kracht
Inleiding
Veel onderwijskundige ontwikkelvragen en schoolambities vragen om een actieve betrokkenheid en invulling vanuit de vaksectie. Juist bij de vaksectie ligt de focus op het onderwijs bij de vakinhoudelijke ontwikkeling. Ook wanneer het gaat om het verbeteren van leerresultaten ligt een van de belangrijkste succesfactoren binnen de vaksectie. Daar zit immers de expertise om de leerresultaten voor het vak te verhogen en verder te ontwikkelen. In de vaksectie is ieders bijdrage van belang: een sterke vaksectie benut de verschillende kwaliteiten van de teamleden. In een sterke vaksectie leveren leden proactief een bijdrage aan het teamdoel die past bij eigen kwaliteiten en talent.
Doelgroep
Docenten en of voorzitters uit de vaksectie / vakgroep die hun eigen rol en effectiviteit in de eigen sectie / vakgroep willen onderzoeken en vergroten.
Doelstelling
Het doel van deze cursus is het onderzoeken en verder ontwikkelen van de eigen (leiderschaps-)rol en daarmee het verder versterken van de ontwikkeling en opbrengsten van het werken in de vaksectie. De beoogde opbrengsten van deze cursus zijn:
- Meer inzicht krijgen in je eigen rol, positie in de vaksectie en het effect daarvan in de vaksectie.
- Vergroten van vaardigheden in het voeren van effectief overleg / gesprekken met sectieleden.
- Je maakt een eigen agenda hoe planmatig en cyclisch te werken aan borging en verbetering van (resultaatgerichte) opbrengsten van de eigen vaksectie.
- Je krijgt meer zicht op en vergroot je vaardigheid in het meekrijgen van anderen in de vaksectie.
- Je kunt beter omgaan met lastige situaties in de eigen vaksectie en samenwerking.
Werkwijze
De cursus bestaat uit een korte individuele intake, drie bijeenkomsten en een individuele coachgesprek (online). Per bijeenkomst staat één thema centraal. Voorafgaand aan de cursus inventariseert de trainer de leervragen. Op basis van deze inventarisatie stelt de trainer de precieze inhoud samen. Elke bijeenkomst starten we met reflecteren op wat je in de praktijk hebt uitgeprobeerd en sluiten we af met het stellen van doelen die je in de praktijk gaat uitproberen. Tijdens de bijeenkomsten krijg je inzichten, oefeningen, etc. aangereikt die bijdragen aan het innemen van de eigen (leiderschaps-)rol in de eigen context. Ook ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Je leert van elkaar. Er vindt onderlinge uitwisseling en intervisie plaats en je geeft en vraagt feedback. Na afloop van de cursus ga je een gesprek aan met je eigen leidinggevende en vaksectie over de eigen opgedane inzichten en voornemens.
Certificering
Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat.
Uitvoering
De uitvoering is in handen van Guido van den Brink, trainer bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies.