Leidinggeven aan OOP (leiderschapsprogramma)
Ben jij (beginnend) leidinggevende, werk je vooral vanuit ervaring en intuïtie en wil je jezelf verder bekwamen en jouw talenten nog meer tot bloei laten komen? Of ben je iemand met potentie en ambieer je een leidinggevende functie? Dan kan dit leiderschapsprogramma heel waardevol voor je zijn en je helpen om je daarop voor te bereiden.
Als je leiding geeft aan het OOP lever je direct of indirect een bijdrage aan het primaire onderwijsproces en word je uitgedaagd om met verschillende medewerkers op verschillende niveaus om te gaan en hiertussen te schakelen. Dit is wellicht een kwaliteit die alle leidinggevenden moeten beheersen, maar wanneer je werkt met OOP is dit een echt must. Als leidinggevende wordt van je verwacht dat je feilloos kunt schakelen tussen leiderschapsstijlen, tussen de urgentie van de dagelijkse hectiek in de school, tussen je eigen agenda en wat nu direct aandacht vraagt, maar ook kunt schakelen naar strategisch denken en plannen. Ook wordt van je verwacht dat je kunt schakelen tussen een gesprek met collega's uit je team en een gesprek met je directeur, om maar eens wat voorbeelden te noemen.
Doelgroep
(Beginnend) leidinggevende OOP of OOP'er met ambitie voor een leidinggevende functie.
Doelstelling
Wanneer je dit leiderschapsprogramma hebt afgerond, heb jij voldoende handvatten ontvangen om:
- helder te kunnen communiceren over jouw visie, missie en drijfveren met betrekking tot je werk en jouw leiderschap;
- te kunnen schakelen tussen leiderschapsstijlen in alle situaties in de dagelijkse praktijk;
- inzicht te hebben in je eigen gedrag, denkpatronen en uitdagingen;
- eigenaarschap te nemen op je werk, beslissingen, keuzes en gedrag;
- gesprekken te voeren die niet altijd even makkelijk zijn;
- mensen te motiveren en feedback te geven op persoonlijk of procesmatig niveau;
- conflicten te doorzien en te hanteren;
- een positieve invloed uit te kunnen oefenen op de teamontwikkeling;
- te doorzien hoe veranderprocessen werken en deze positief te beïnvloeden;
- te kunnen werken met de onderstroom;
- invloed uit te oefenen op de psychologische veiligheid van je team;
- praktische (financiële en personele) managementtaken uit te voeren;
- gesprekken te voeren over werkgeluk en stress- of burn-out verschijnselen;
- zelfstandig intervisie te kunnen faciliteren.
Werkwijze
Het programma bestaat uit 12,5 lesdagen verdeeld over 12 momenten. Tussen de 12 lesdagen in wordt verwacht dat je aan zelfstudie doet, een aantal verslagen schrijft en praktijkopdrachten oefent. De deelnemers vormen met elkaar een intervisiegroep en leiden om de beurt de intervisie. Het leiderschapsprogramma wordt afgesloten met een eindopdracht, waarvan zelfreflectie een wezenlijk onderdeel is. Als kers op de taart krijgen je de mogelijkheid om aan het einde van het programma een assessment te doen. Hiermee krijg je een prachtig cadeau vol met waardevolle inzichten over jezelf en worden je leidinggevende kwaliteiten zichtbaar. De uitslag van dit assessment wordt vanuit het traject niet met je leidinggevende / werkgever gedeeld. Dit mag natuurlijk wel. De keuze is aan jou.
Voorwaarde deelname
Een voorwaarde voor deelname aan dit leiderschapsprogramma is dat je in gesprek gaat met je leidinggevende over de mogelijkheden om je in te schrijven voor dit leiderschapsprogramma. Met instemming van beide kanten kun je deelnemen.
Studiebelasting
De gemiddelde studiebelasting zal zo'n 4 uur per week in beslag nemen, naast de lesdagen en intervisiemomenten. De totale studiebelasting inclusief lesdagen en intervisie is 260 uur.
Heb je interesse? Vraag dan de brochure 'leidinggeven aan OOP' op via werkplaats@vocampus.nl.
Uitvoering
Het leiderschapsprogramma wordt verzorgd Matthijs Boer en Mieke van Rij, opleidingsdocenten van Buro Schoolwerk. Buro Schoolwerk verzorgt opleidingen en trainingen voor onderwijsprofessionals (zowel OP als OOP).