Dialoog onder druk

De samenleving wordt geconfronteerd met maatschappelijke spanningen en heftige gebeurtenissen die onszelf en ook jongeren raken. De effecten daarvan stoppen niet bij de voordeur van de school. De polarisatie tussen groepen in de samenleving komt de school binnen en jongeren voelen zich soms gedwongen om stelling te nemen. Dit zorgt voor spanningen in de klas, waardoor de dialoog onder druk komt te staan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over oorlogen, het vluchtelingenbeleid en seksuele en godsdienstige diversiteit. Er wordt op die momenten vaak niet meer naar elkaar geluisterd. Jongeren verkondigen soms denkbeelden die botsen met kernwaarden van de docent/ondersteuner of met democratische beginselen. Het vraagt veel van docenten/ondersteuners om op die momenten de touwtjes in handen te houden en ervoor te zorgen dat er met respect naar elkaar wordt geluisterd. Deze training biedt concrete ondersteuning bij het voeren van dit soort heftige en lastige gesprekken. 

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in het onderwijs en meer inzicht en handvatten wil om spanningen in de klas en op school veilig te hanteren. 

 

Doelstelling

  • Je leert de sociale veiligheid in de klas en op school te optimaliseren en te borgen, wanneer maatschappelijke gevoelige kwesties worden besproken of wanneer spanningen in de klas ontstaan en er heftige uitspraken gedaan worden. 
  • Je leert in verbinding te blijven met leerlingen door je te verdiepen in de context en belevingswereld van jongeren. 
  • Je hebt inzicht in de maatschappelijke spanningen en polarisatie. 
  • Je hebt inzicht in de invloed van de online wereld op spanningen en polarisatie. 
  • Je leert een open houding aan te nemen ten opzichte van meningen van anderen en je eigen oordelen te bevragen en op te schorten. 
  • Je leert een norm te stellen en leerlingen te begrenzen op taal wanneer de norm of grondwet wordt overschreden. Daarbij blijf je in verbinding door de leerlingen uit te nodigen zichzelf te uiten, zodat zij gaan nadenken over verschillende perspectieven. 

 

Werkwijze

De training bestaat uit een mix van theoretische kennis en praktische toepassingen. Je krijgt inzicht in de maatschappelijke verharding (polarisatie) en in de context en belevingswereld van jongeren. Je oefent in het stellen van grenzen en het uitnodigen, eveneens als het reflecteren op je eigen oordelen en handelen. 

 

Uitvoering

De uitvoering is in handen van Daniëlle van der Meer van Stichting School en Veiligheid. 

 

Kosten

Aan deze training zijn voor jou geen kosten verbonden. Na jouw aanmelding regelen we een opleider, de trainingsruimte, trainingsmateriaal, etc. We rekenen daarom ook op je aanwezigheid bij alle bijeenkomsten.

Bezig met laden
12
mei
mei 2025
2 bijeenkomsten

Meeuwse Acker 20-20 6546 DZ Nijmegen

  • ma 12 mei ( 16:00 - 19:30 )
  • wo 21 mei ( 16:00 - 19:30 )

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025