Executieve functies in de klas
Over doelgericht werken, plannen, zelfinzicht en impulscontrole.Sommige leerlingen zijn bijna nooit op tijd klaar of zijn rommelig en chaotisch. Hoe help je als docent deze leerlingen, terwijl jij je handen vol hebt? In deze praktijkgerichte cursus leer je het gedrag van je leerlingen te begrijpen en het schoolsucces van de leerlingen te vergroten.
Inleiding
Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen met bepaalde stoornissen problemen hebben in dezelfde hersengebieden en hersencircuits: de executieve functies of uitvoerende regelfuncties. Hoewel de moeilijkheden per stoornis en per kind verschillen, kunnen we wel een algemeen beeld schetsen. Met dit algemeen beeld krijg je inzicht en begrip voor soms voor ons onbegrijpelijke problemen die kinderen met bijvoorbeeld ASS, AD(H)D, dyslexie, dyscalculie, vroegkinderlijk trauma en ODD (Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornis(ODD) hebben.
Executieve functies beïnvloeden het gedrag en het leren. De aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Omdat leerlingen op school veel nieuwe dingen leren, maken zij veelvuldig gebruik van deze executieve functies. De executieve functies bepalen in grote mate het schoolsucces van de leerling; misschien wel meer dan intelligentie. Een leerling kan intelligent zijn, maar als de leerling afgeleid wordt door elke prikkel in de klas of elke inwendige prikkel (denk aan kinderen met ADHD) dan wordt leren toch een stuk moeilijker.
Doelgroep
Docenten, mentoren, decanen en teamleiders.
Doelstelling
Tijdens deze praktijkgerichte cursus leer je op een speelse manier meer over welke executieve functies er zijn, wat ze betekenen en hoe je ze kunt ontwikkelen.
Werkwijze
Tijdens deze cursus:
- leer je door te doen;
- ontwikkel je vaardigheden om in de klas op een natuurlijke manier executieve functies van leerlingen te ontwikkelen en te stimuleren;
- verdiep je je dagelijkse lespraktijk;
- oefen je je in het veraangenamen van je eigen lessen en die van je collega's;
- doe je inzichten op met betrekking tot je eigen executieve functies;
- ontwikkel je als team een kaartspel met praktische tips en tricks voor dagelijks gebruik op school.
Na afloop van de cursus:
- weet je welke executieve functies er zijn en wat ze inhouden;
- heb je de vaardigheid om deze in de klas te stimuleren en ontwikkelen bij leerlingen;
- kun je als team bijdragen aan een soepeler verloop van elkaars lessen;
- heb je de beschikking over zelf ontwikkelde materialen met praktische tips en tricks voor dagelijks gebruik.
Certificering
Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname of certificaat.
Uitvoering
De cursus wordt verzorgd door Tilja Wilts en Priscilla Keeman, trainers van Stichting Leren Motiveren.